Nabeschouwing
Een reis naar bergstreken houdt altijd risico's in betreffende de weersomstandigheden. We hebben echter nog nooit dergelijk mooi weer gehad gedurende bijna volle 3 weken.  Pas de voorlaatste dag kregen we voor het eerst wolken te zien, voor de rest altijd staalblauwe hemel.
Voor sommige hikes was de temperatuur net op de maximumgrens.  We hebben heel wat afgezweet en enkele dagen enkele graden minder zou ook ok geweest zijn.
Toch hebben we bepaalde hikes moeten schrappen omwille van het feit dat de trails nog niet open waren door te veel sneeuw.  Het is de 4e keer dat we in deze regio waren en het is ook de 4e keer dat we niet alles kunnen doen wat we gepland hadden.  Nu hadden we, in tegenstelling tot vroeger, ook geluk dat de Going-to-the-Sun Road opende het weekend vóór wij daar waren.
Daarom is het meer dan waarschijnlijk dat we, mochten we volgend jaar opnieuw naar deze regio gaan, dit wellicht in augustus zouden doen.

Dit is een overzicht van alle hikes die we deze vakantie deden.  Ik stel me wel soms vragen bij het aantal hoogtemeters (enkel de "Elevation Up" heb ik hieronder weergegeven) die EveryTrail bijhield per hike... Al die meters zouden we dus ook opnieuw naar beneden moeten gegaan zijn...?


Hoe dan ook hebben we heel wat kilometers in de benen en een daggemiddelde van zowat 13km is niet slecht.
Dé absolute tophike was deze keer, zonder enige twijfel, die van 7 juli.  Eens we aan de Swiftcurrent Switchbacks begonnen hield het visueel festijn niet meer op.  Wellicht ook door de periode van het jaar waardoor er nog heel wat sneeuw lag en alles nog zo veel mooier maakte.

Avalanche Lake is ook een absolute aanrader, alleen al omdat men er door een minimum aan inspanning (kort, weinig hoogteverschil) toch een schitterend eindpunt bereikt.

Grinnell Glacier kwoteren we nét iets onder de 4,5* van andere hikes, gewoon omdat we niet helemaal tot bij de Glacier konden.

Uit bovenstaande kwotering moge wel duidelijk zijn naar welke hikes onze voorkeur uitgaat: die in de absolute gletsjerwereld vol bruisende rivieren en watervallen, krakende ijsvelden en hier en daar nog enkele sneeuwvelden die moeten doorkruist worden.  We werden dit verlof verwend op dit vlak!

Lake O' Hara krijgt niet de absolute 5*, gewoon omdat we door de vele bosbranden in de omgeving geen volkomen helder zicht hadden.  In tegenstelling tot vorig jaar liepen we nu ook aan de andere kant van het meer, wat inhoudt dat we de ganse tijd pal tegen zon keken, wat een gans ander beeld geeft dan als men met de zon mee kan kijken.

"Slechts" 4* voor Plain of the 6 Glaciers omdat we ons soms in Disneyland waanden (zo veel hikers op een trail zagen we nog maar zelden) én omwille van de "moordende" klim naar de Big Beehive...

Wat de hotels betreft: allemaal een meevaller, geen negatieve verrassingen.  Dat er soms al eens minder internet is in de Nationale Parken dat weet men op voorhand en dient men te kaderen in de natuurlijke omgeving waarin men zich bevindt.

Ook deze vakantie weer zocht mijn zoon op Tripadvisor telkens de restaurants op van de plaatsen waar we sliepen.  Daaraan hebben we de "ontdekking" te danken van het Lake Louise Railway Station & Restaurant.  Ook The Keg en The Old Spaghetti Factory leerden we daardoor, positief, kennen.

We hadden op voorhand gezegd dat we de blog niet zouden voorzien van foto's tijdens de reis en dit was toch wel wat meer relaxed.  De vele foto's (en enkele video's) komen er hoe dan ook in de komende dagen/weken, in chronologische volgorde op.  Daarnaast komen de foto's ook op Flickr en de video's op het Youtube-kanaal  Kalaman Films.  Sinds enkele weken hebben we een nieuwe Facebook-pagina gemaakt waar we ook heel wat foto's posten: Kalaman Photography.

We wensen opnieuw de vele lezers te bedanken voor het volgen van onze blog en tevens iedereen die gereageerd heeft via diverse kanalen.  Altijd leuk om lezen/horen/zien dat het vele werk die een informatieve blog toch vraagt anderen kan helpen bij het plannen (of herbeleven) van reizen.  Tof!

De wandeluitrusting zit voorlopig in de kast, maar...niet voor lang.  Vanaf 16 augustus trekken we immers, naar jaarlijkse gewoonte, opnieuw de Oostenrijkse bergen in.  Daarvan houden we geen blog bij, maar de foto's komen wel op onze FB-pagina.


Indien de tijd het toelaat proberen we ook om de diverse blogs makkelijker toegankelijk te maken via onder andere een index met sleutelwoorden waarop kan geklikt worden.  Voor iemand die de blogs niet altijd gevolgd heeft is het nu waarschijnlijk niet altijd makkelijk om een bepaalde bestemming/video snel terug te vinden.  Tips zijn altijd welkom ;-).

Tot de volgende reis...waarvan we nu, door het starten van universitair onderwijs van mijn zoon, nog niet precies weten wanneer (of naar waar) die zal plaatsvinden.


Geen opmerkingen: