14-07-14 - Lake Louise - Plain of the Six Glaciers - Field


Vandaag deden we een hike van 19km vertrekkend van bij Lake Louise.  We zijn al om 9u30 op de parking en die begint al goed vol te lopen.  Het is immers opnieuw schitterend weer en van enige nevel veroorzaakt door de bosbranden is geen sprake meer.Vandaag stappen we dus naar de Plain of the Six Glaciers - POTSG Tea House - Viewpoint POTSG - The Big Beehive - Lake Agnes Tea House - Lake Louise.

De hike begint helemaal vlak langs de rechteroever van Lake Louise.Op het einde van het vlakke stuk moeten we nog even van de ene rotsblok op de andere springen om de voeten droog te houden.


Zodra we de oever van Lake Louise verlaten begint het vrij snel te stijgen.


Achterom kijkend zien we Lake Louise steeds lager liggen, met een heel mooi uitzicht ook op het Chateau Lake Louise.


Het Plain of the Six Glaciers Tea House is een welgekomen rustpunt.  We zijn hier zo'n 5,5km onderweg.
Het originele tea house werd gebouwd in 1924 door Zwitserse gidsen die tewerkgesteld werden door de Canadian Pacific Railway.  Het was een stop voor bergbeklimmers die op weg waren naar de Abbots Pass.Er is hier geen elektriciteit of stromend water en alles wat hier klaargemaakt wordt gebeurt met propaangas.
In het begin van het seizoen brengt een helikopter de basisgoederen, maar achteraf wordt de stock aangevuld via transport met paarden en/of door de medewerkers die slechts 1x per week naar beneden gaan.

Vanaf hier gaat het in één ruk naar het hoogste punt met uitzicht op de gletsjers van Mount Aberdeen, Lefroy, Victoria, Lower Victoria, Lower Lefroy en Popes Peak.
Na zowat 3km bereiken we het viewpoint dichtst bij de gletsjers.  Hier stopt het pad en we nemen hier dan ook onze lunch.

Terwijl we aan het eten zijn horen we diverse keren een soort gerommel. Eerst dachten we dat dit het voorspelde onweer was en we schonken er eigenlijk niet veel aandacht aan, tot we ineens een gigantische masse sneeuw en ijs van de gletsjer zagen donderen...jammer genoeg te snel gedaan om een foto/video te kunnen maken.Boven op de Abbots Pass staat de Abbot Pass hut die ook gebouwd werd door de Zwitsere gidsen in opdracht van de CP Railway.  De bouw van deze hut gebeurde reeds in 1922 en hij is nu nog steeds in de originele vorm.  De hut werd gebruikt als overnachtingsplaats voor de klimmers naar de Philip Stanley Abbot Pass.  Philip Stanley Abbot stierf in 1896 toen hij neerstortte tijdens de beklimming van de Mount Lefroy.
Ook nu is de hut nog bijzonder populair bij klimmers en het is tevens het 2e hoogste permanent bewoonbare bouwwerk in Canada.  De hut wordt echter zelden van hieruit bereikt omdat men daarvoor de "deathtrap" (centraal op de foto's hieronder) moet doorkruisen, gekenmerkt door veel lawines en vallende ijsblokken.
De meesten bereiken de hut dan ook vanuit Yoho National Park en Lake Oesa, waar we morgen naartoe gaan.Na de lunch dalen we opnieuw af richting POTSG Tea House, met steeds bijzonder mooie uitzichten op Lake Louise en de gletsjerwereld.

We dalen nog iets verder dan het Tea House en beginnen dan aan een bijzonder zware klim naar de Big Beehive.  Maar de uitzichten op het einde zijn fabuleus.Rechts onze eindbestemming, Lake Louise en links Mirror Lake, waar we straks ook nog langskomen.


Van hieruit gaat het naar Lake  Agnes waar we een stop maken bij het Lake Agnes Tea House.


Na een korte break dalen we verder af richting Mirror Lake.
Om tenslotte rond 17u30 onze eindbestemming (en tevens vertrekpunt), Lake Louise te bereiken.  We halen een ijsje in het Fairmont Chateau en blijven nog wat "mensen kijken"...met onze voeten in het behoorlijk koude, maar bijzonder deugddoende water van Lake Louise.Het was vandaag een schitterende, maar, door de warmte en de afstand, ook een vrij zware hike.  De klim naar de Big Beehive, komend van de POTSG was, langs de switchbacks, ook niet van de poes.

Na de hike zijn we langs een heel mooie route naar Field gereden waar we in de Truffle Pigs Lodge logeren voor 3 nachten.

Het heeft hier net behoorlijk "gespookt" met bijzonder harde wind en een soort zandstorm. Momenteel ook lichtjes aan het regenen.  Hopelijk spoelt dit de grote hitte een beetje weg, want morgen opnieuw een serieuze hike in het Lake O' Hara gebied.  We nemen de hikersbus van 8u30.

Update:  na het avondeten nog een lange en bijzonder aangename babbel gehad met onze "buren" in de Lodge, Nelleke en Frans, twee Nederlanders uit Zeeuws-Vlaanderen, die al 25 jaar in Calgary wonen.  Die mensen kennen de streek uiteraard als hun broekzak en konden ons nog heel wat tips geven.

De hike, inclusief foto's, afstanden, hoogteprofiel en gpx-data staat op onze EveryTrail pagina: Plain of the 6 Glaciers

Het weer : veel te warm voor dergelijke hikes...liters gezweet bij 31°C en halfbewolkte, zwoele lucht.

Overnachting in : Truffle Pigs Lodge
Aantal gereden km :  35

Geen opmerkingen: